De eerste les


Eindelijk is het zover…je eerste rijles bij Fair to Horses te Bleiswijk.

Misschien heb je nog nooit eerder op een paard of pony gereden, of ga je het na een lange tijd weer voor het eerst proberen. De eerste rijles is altijd weer spannend!

Kom altijd met schone kleren naar stal. Dit betekend dat je geen kleren aan mag die in aanraking zijn gekomen met anders paarden. Vergeet niet je cap en laarzen ook schoon te maken als je ergens anders hebt gereden of gekeken.

 

Brenda en TamiraHier een paar tips:

  • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, zeker 30 minuten van tevoren.
  • Meld jezelf in de kantine, daar krijg je alles uitgelegd.
  • Heb je vragen, stel die dan gerust!
  • Geniet!!!

 

Rijkleding

De eerste lessen:

Een veiligheidscap is verplicht en kun je evt. de eerste drie lessen lenen.

Rijkleding in westernstyle is niet direct noodzakelijk, maar zit uiteindelijk wel veel fijner en is ook veiliger.

Je kunt rijden in een lange spijkerbroek met rechte pijpen en kaplaarzen met een klein hakje of hoge, dichte schoenen met niet teveel profiel.

Draag aansluitende bovenkleding, zodat je houding goed beoordeeld kan worden (dus bijv. geen dikke trui).

Een bodyprotector wordt aangeraden. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van een geluidssysteem. Het is makkelijk als je hiervoor een riem draagt. Heb je oortjes, van bijvoorbeeld je telefoon, neem deze dan mee.

Daarna

Schaf een eigen veiligheidscap aan. Laat je niet te snel verleiden voor een tweedehands exemplaar: een cap kan na een val van binnen gebroken zijn zonder dat de schade aan de buitenkant zichtbaar is.

Schaf een fijne rijspijkerbroek aan met extra lange pijpen, op je paard schuift je spijkerbroek namelijk een stuk omhoog. Een fijn merk is Cowgirl Tuff Jeans of Be Tuff Jeans. Let op spijkerbroeken met aan de achterkant steentjes kunnen niet gebruikt worden om te lessen, deze beschadigen het zadel.

Fijne westernrijlaarzen hebben een ronde of rechte voorkant (geen punten zoals in films) en rechte hakken. Draag een riem waar het kastje van de geluidsset aan kan.

Voor gevorderde ruiters is het is dragen van sporen toegestaan. Overleg goed met je instructeur of je hier al aan toe bent. Westernsporen zijn er in allerlei maten en vormen, overleg goed voordat je iets koopt.

Al deze producten en meer, zijn te koop via euro-horse.nl. Naast mijn werk als instructeur werk ik voor Euro-Horse western riding supplies, ik zou het erg leuk vinden om alles over de producten uit te leggen en kan ze voor lesklanten ook kosteloos meenemen naar stal waar alles gepast kan worden.

Poetsen en Opzadelen

De eerste paar lessen zadelen wij je paard samen met je op. Zo kun je rustig leren hoe het moet.

Al onze lespaarden hebben hun eigen borstels. Dit zorgt ervoor dat de paarden elkaar niet kunnen besmetten met ziektes. Je hoeft dus geen eigen borstels te kopen.

Het op- en afzadelen moet rustig gebeuren omdat je anders je paard onrustig maakt. Zorg daarom dat je altijd 30 minuten van tevoren aanwezig bent.

Er zijn verschillende redenen om je paard te poetsen. Eén daarvan is het paard schoonmaken, zodat het zadel of de singel niet gaat schuren. Daarnaast kun je zien of je paard ergens een wondje heeft. Een andere belangrijke reden is dat je contact legt met je paard; je paard leert je al een beetje kennen voordat je erop zit.

zicht_paardSta nooit recht voor je paard, als het schrikt kan het over je heen rennen. Sta ook nooit achter een paard zonder het aan te raken, want daar kan het  je niet zien en schopt het eventueel als het schrikt.

Je paard doe je vanaf de linkerkant het halster om.

Heeft het paard een deken op, dan haal je die eraf door eerst de achtersingels los te maken, dan de buiksingel en dan de deken over het hoofd van je paard te schuiven. Daarna leg je de deken over de deur van de stal of hang je hem op in de zadelkamer.

Zet het paard vast in de stal met het daarvoor bedoelde touw uit de poetsemmer.

Haal met je handen het stro uit de manen en de staart. Doe dit nooit met een borstel, dan verliest het paard te veel haar.

Daarna poets je met een rosborstel. Met deze borstel maak je ronde bewegingen over het lichaam om het vuil en de losse haren los te krijgen.

Daarna gebruik je voor het hele paard, behalve het hoofd, een harde borstel. Met deze borstel borstel je met de haar richting mee al het vuil van het paard.

Als je tijd over hebt, kun je het paard met een zachte borstel mooi laten glimmen en het hoofd ermee borstelen.

Krab dan in de box de hoeven uit. Je kijkt voor alle vier de hoeven richting de staart van je paard. Dan laat je rustig je hand langs het been naar beneden glijden en zeg je net boven de hoef ‘voetje’. Wanneer het paard zijn hoef optilt hou je de hoef stevig vast (niet zijn been) en krab je hem met de hoevenkrabber uit.

Is het paard schoon dan kun je gaan opzadelen.

Opzadelen kan vanaf de linker- of rechterkant. Het is belangrijk dat je allebei de kanten oefent. Zo worden je paard en jij even sterk belast aan beide kanten.

padJe begint met de zadelpad. Dit is een lekkere dikke deken die onder het zadel komt te liggen en als schokdemper en zweetabsorbeerder werkt. Deze leg je iets over de manen van je paard. Dus liever iets te ver naar voren dan naar achteren.

zadelVervolgens leg je het zadel zachtjes in het midden van deze pad neer. Nu trek je aan de voorkant de pad omhoog tussen het zadel en tegelijkertijd schuif je de pad en het zadel iets naar achter zodat het midden op de rug ligt. Vervolgens maak je aan de rechterkant de singel los, zodat deze netjes naar beneden hangt. Daarna maak je aan de linkerkant het zadel vast. Dit hoeft nog niet heel strak, in de rijbak singelen we namelijk na.

hoofdstelAls laatst gaat het hoofdstel op. Zorg dat je er helemaal klaar voor bent voordat je dat doet. Je kunt namelijk niet meer weglopen bij je paard als zijn hoofdstel op zit. Dus eerst cap op, geluidsset in, naar het toilet, etc.